Les sigles OVACE responen a una obstrucció de la via aèria per cos estrany. Quan ens referim a cos estrany, mèdicament es vol indicar que es deguda a alguna cosa externa al nostra cos (en cap cas es per no saber a què es deu l'obstrucció), pot ser una bolla, un fruit sec, un tap de bolígraf , un troç de menjar, etc.
Una OVACE és fàcilment identificable per:
- La histèria de la víctima, ja que sent una mort imminent.
- La dificultat per respirar.
- Es posa les mans a coll.
- En algunes ocasions es pot veure signes d'asfíxia com una coloració blavosa de la pell de la cara.
Així mateix, es distingeixen dos tipus de OVACE:
- INCOMPLETA: hi ha inquietud i nerviosisme, però l'aire pot passar, tot i que menys. Potser s'escolti una respiració sibilant i es pot tossir.
- COMPLETA: impossibilitat total per parlar, tossir i respirar. La cara està cianòtica (blavosa) i, en breu, la víctima perdrà la consciència.
No cal dir que es pot passar d'una incompleta a una completa i seguidament passar a la inconsciència. No obstant això, anem a veure a continuació les actuacions més adequades per poder resoldre aquestes situacions i que no empitjori l'estat de la víctima.
OVACE INCOMPLETA
Com la víctima pot tossir, l'únic que hem de fer és animar-la a tossir mentre observem atentament la seva evolució. S'ha de tossir amb força; si veiem que la víctima comença a defallir i la seva tos es fa inefectiva haurem de tractar l'obstrucció com si fos completa.
És important no donar copets a l'esquena, ni aixecar un braç ni invocar cap sant perquè no resoldrà l'obstrucció. El més important és que la víctima tussi amb força.
OVACE COMPLETA - VÍCTIMA CONSCIENT
Si la víctima està conscient però l'obstrucció és completa o la tos ha deixat de ser efectiva, es va a realitzar una actuació que consta de 2 maniobres que es van a anar alternant fins que la víctima expulsi el cos estrany o perdi la consciència. Aquestes dues maniobres són:
- 5 cops interescapulares forts. La col·locació de l'socorrista és de peu a la banda de la víctima i la de la víctima, també de peu, inclinada cap endavant.
- 5 maniobres de Heimlich.
Cal tenir en compte que a l'realitzar aquesta maniobra, hi ha possibilitats que la víctima caigui inconscient a terra i per això, és important que a l'col·locar-se darrere d'ella, es retardi un peu amb la finalitat de tenir més estabilitat i no caure amb la víctima en cas d'inconsciència.
Si amb 3 cops es resol la situació ja no serà necessari seguir però en cas d'haver donat les 5 cops i haver fet les 5 maniobres de Heimlich, la situació no s'ha resolt, tornarem a començar amb les 5 picant de mans. Seguirem així fins que desaparegui l'obstrucció o la víctima perdi la consciència.
En víctima d'O VACE amb una obesitat abdominal important, embarassades en estat avançat i lactants no es pot realitzar la maniobra d'Heimlich, de manera que després els 5 cops es realitzaran 5 compressions al tòrax. Les dels lactants seran iguals que en la reanimació cardiopulmonar però no a la mateixa freqüència.
Protocol OVACE lactant (revisant boca en posar cap per amunt)
OVACE COMPLETA - VÍCTIMA INCONSCIENT
Si per una OVACE completa, la víctima perd la consciència, estem davant d'una situació de parada cardiorespiratòria (inconscient + no respira), per tant, s'actuarà igual que en la PCR. Només cal tenir en compte que abans de realitzar les insuflacions o ventilacions cal revisar la boca amb el dit a ganxo passant d'un queix a l'altre.