El moviment, com la carrera o la marxa, la mímica, com el somriure o la tristesa, la posició, com la bipedestació, i l'actitud com la crispació, és el que realitza l'aparell Locomotor.
L'aparell locomotor està compost pel sistema ossi (que forma la part passiva) i el sistema muscular (part activa); el fet que els músculs estiguin inserits en els ossos és el que permet que ens puguem desplaçar i moure'ns respecte a nosaltres mateixos.
Tots els ossos del nostre esquelet tenen punts d'unió amb altres ossos, aquests punts són les articulacions. Algunes articulacions són immòbils (com les que uneixen els ossos del crani), unes altres són semimòbils (com les unions entre vèrtebres) i les més conegudes són les articulacions mòbils (canell, espatlla, maluc, genoll, colze, etc.). Les articulacions mòbils tenen unes estructures que reforcen la unió entre els ossos perquè són articulacions que es fan servir molt i sovint sota molta pressió (els genolls de Rafel Nadal en un partit de l'ATP, els canells dels forners artesans, els turmells que suporten a persones amb sobrepès i obesitat, etc), és el cas dels lligaments que sovint sentim que els jugadors de futbol o bàsquet se'ls han romput i requereixen mesos de baixa.
Els músculs s'uneixen al nostre esquelet gràcies als tendons, estructures fortes que estiren dels ossos quan els músculs es contreuen i així es produeixen els moviments.
Les lesions més freqüents que ens podem trobar en situacions de primers auxilis són fractures d'ossos, esquinços i luxacions. Més endavant, en aquest mòdul veurem més detingudament aquestes lesions que solen ser d'origen traumàtic.