3. Protocols d'exploració de la víctima
3.a. Valoració primària
Després d'haver PROTEGIT i AVISAT adequadament ve el pas de socórrer. La valoració primària és un procés d'avaluació de l'estat de la víctima per tal de poder socórrer de la manera més adequada possible. En algunes ocasions, aquesta valoració ja estarà feta perquè en cridar a l'112 ens han demanat algunes de les coses que s'inclouen en la valoració primària.
Podríem resumir la valoració primària dient que el primer que cal fer és una valoració de l'estat de consciència seguit de l'ABC. A continuació, veurem quins nivells de consciència hi ha i que és l'ABC a PPAA.
Anem a veure doncs, la seqüència a valorar de la víctima de forma més detallada:
1. Nivell de consciència (AVDN)
Si una persona està conscient i en Alerta (com qualsevol que estigui llegint això; alerta significa que està en condicions de respondre a estímuls) es veu a simple vista i no cal tocar-ni fer-li proves perquè és obvi.
Però en altres ocasions una víctima pot semblar inconscient perquè té els ulls tancats, perquè sembla adormida, etc. En aquestes ocasions estaria bé que li xerressim o bé que li diem el seu nom (si ho sabem), fins i tot podem tocar-la. Si respon al cridar-la, direm que està conscient perquè respon verbalment quan se la requereix.
Però pot resultar que no respongui; si és així caldrà fer-li una mica de mal per veure si respon. Algunes actuacions que provoquen dolor i són discretes, poden ser:
- Fregar els artells a l'estern
- Pinçar amb un bolígraf sobre la base de l'ungla i prémer fort alhora que es retira el bolígraf (encara que algunes fonts consideren aquesta tècnica molt agressiva)
- Clavar els dits per darrere de la clavícula i cap avall o pressionar el trapezi.
Si la persona respon, encara que vagament, al dolor provocat direm que sí respon al dolor i per tant que està conscient.
Si no respon, considerarem que està inconscient.
2. A: permeabilitat via aèria
La permeabilitat de la via aèria es refereix a si per les vies respiratòries de la víctima és possible que circuli l'aire, és a dir, si són permeables, si no estan obstruïdes. De vegades, per la posició en què ha quedat la víctima, les vies aèries no són permeables, així que s'ha de realitzar una maniobra anomenada Front-Mentó per tenir la certesa de si són o no realment permeables.
Maniobra front-mentó
3. B: respiració (de l'anglès breath)
De vegades, tot i tenir les vies aèries permeables, la persona pot no respirar o sí respirar. És el que cal valorar arribats a aquest punt. L'obertura de la via aèria (punt nº 2) i la comprovació de la respiració de la víctima s'aconsella realitzar-les alhora per no perdre temps i fer la valoració primària tan ràpid com sigui possible. Per comprovar-ho, aplicarem la tècnica VOS ja que permet Veure, Escoltar (Oir en castellà) i Sentir la respiració. A la imatge següent es pot observar com col·locant l'orella sobre el nas-boca mirant cap al pit podem dur a terme aquesta tècnica ja que veurem si el pit o la panxa pugen i baixen, alhora que escoltarem i sentirem a la galta la respiració.
Tècnica VOS
4. C: alteracions circulatòries importants com grans hemorràgies.
En alguns manuals de PPAA s'indica que la C fa referència a circulació i que per això cal prendre el pols. La veritat, és que fa temps que el fet de prendre el pols es va treure del protocol a seguir ja que es va veure que els llecs en la matèria no el sabien prendre bé tot i haver fet cursos de PPAA. Per això, fins i tot en maniobres de Suport Vital Bàsic (SVB, primers auxilis en situació de parada cardiorespiratòria) no està indicat prendre el pols en cap moment del protocol.
Aquest punt de la valoració primària fa referència a si hi ha alguna alteració circulatòria tan important com per comprometre la vida de la víctima. Per exemple, una hemorràgia massiva.
Així doncs, amb la valoració primària volem distingir si la vida de la víctima corre perill. Si la víctima supera la valoració primària, caldrà seguir amb la valoració secundària per a obtenir més informació. Però si la víctima no supera la valoració primària caldrà dur a terme un seguit d'actuacions que estudiarem a continuació.